De Engelse Cocker Spaniel !!  

 Met deze bladzijde hoop ik u een wat brede informatieve rasbeschrijving te geven, d.m.v. een stukje over het karakter, de rasstandaard, de vacht en andere algemene zaken !! 

Zeker voor ieder die serieus geïnteresseerd is, en op zoek gaat naar een Cockerpup, leest u dan eerst deze pagina, aandachtig door !! En denkt u eraan een pup haalt u voor tenminste, laten wij hopen, gemiddeld 12 jaar in huis, informeert u zich daarom heel goed van tevoren !!   

 

 

 

 

  

 

De Cocker algemeen!!

 De Engelse Cocker Spaniel heeft een prettig en vriendelijk karakter dat ze tot ideale gezelschapshonden maakt, passend in haast elke gezinssituatie!! Maar dit betekend niet dat hun jacht- en apporteereigenschappen volledig verloren zijn gegaan!! U hoeft hun interesses buiten maar nauwkeurig gade te slaan om hun oorsprong als gebruikshond te herkennen !!

Oorspronkelijk werd de Cocker gefokt om het wild uit de dekking op te jagen (stoten), zo worden er gelukkig nog steeds zeer goede resultaten geboekt bij veldwedstrijden!! Ook al ziet de Cocker er op de internationale tentoonstelling uit om door een ringetje te halen, met een vaak weelderig haarkleed, buiten in het veld veranderd dit echter volkomen, doordat zij dol zijn op waterpartijen!!

Wat de Cocker echter ongekend maakt is hun trouw en eindeloze vriendschap, het is dan ook de vraag of er in de hondenwereld een prettiger allround metgezel te vinden is dan de Cocker !! 

Ondanks het feit dat de Cocker zo'n geweldige reputatie heeft, betekent het echter niet dat u er geen werk aan heeft. De Cocker is beslist geen schoothondje maar voelt zich het prettigst, als hij geregeld geestelijke en lichamelijke inspanningen moet leveren !! Ook de dikke vacht vereist een dagelijkse verzorging, welke zeker 4 keer per jaar door een vakkundige trimster getrimd dient te worden. Houdt u er rekening mee dat de energieke Cocker zeker een dagelijkse flinke wandeling nodig heeft, van tenminste 1½ uur, ook als het regent!! De vacht moet u dan ook controleren bij thuiskomst, daar uw buiten struinende Cocker dan ook door water, modder en beplanting gaat. De vacht van de Cocker is heel mooi, maar is niet blijvend. De Cocker verliest dagelijks best wel veel haar, gewoon vanwege de natuurlijke verharing !! 

De ideale Cocker krijgt u, indien u de tijd neemt door hem een consequente opvoeding te geven!! Goede gezinshonden ontstaan niet vanzelf, maar ze zijn prettig in omgang doordat ze een goede leiding krijgen. U zult tijd en energie moeten steken in de opvoeding van uw Cocker !!

And last but not least is een Cocker zeker "geen speelgoed" wat voor de kinderen mag en zal worden aangeschaft !! Daar het een hond een kameraad en tevens huisgenoot is, welke toch voor gemiddeld 12 jaar in huis wordt gekozen!! Terwijl de kinderen vaak alleen in het begin dat kleine pupje wel schattig vinden, zeuren zij de ouders de oren van het hoofd!! Ook tijdens de vakanties moet men goed informeren of uw Cocker welkom is, op het vakantieadres. En of u uw Cocker ook wenst mee te nemen. Want een goed en vertrouwd opvangadres vergt nogal de nodige zoektochten !! 

        

 

 

 

 

  

 

De rasstandaard van de Cocker !!

De Cocker is een compact gebouwde, middelgrote jachthond, een ras dat door de fokker oorspronkelijk is ontwikkeld tot kleine jachthond, die door de dichte onderbegroeiing behendig kon manoeuvreren!! Zijn bereidheid tot het opvolgen van commando's maakt hem, behalve voor de jacht onder het geweer, ook zeker geschikt voor de gehoorzaamheidstraining!!

Mede door zijn prettige karakter en zogenaamde populariteit is men meer aandacht aan zijn uiterlijk en zijn vacht gaan schenken!!

De Cocker heeft een intelligente en altijd zachte uitdrukking. Het hoofd is niet grof en heeft een vriendelijke uitstraling. Zelfs als hij alert is, ziet hij er met zijn laag aangezette oren en bruine ogen vertederend uit. De ogen staan redelijk uiteen, zijn middelgroot en iets ovaal. Zij 'moeten' goed aangesloten oogleden hebben!!

Het compacte lichaam is goed bespierd onder de vacht. Stevige poten met sterke botten. De schedel is mooi besneden met een duidelijke stop en sterke kaken!! Geen keelhuid, de nek gaat mooi over in de schuine schouder naar de rug welke iets in lijn afloopt naar de staartaanzet!! De voorhand heeft schuine en droge schouders, de stevige rechte poten hebben eveneens stevige ronde kattenvoeten !!

Het lichaam is sterk en compact zonder zwaar te lijken, de borst goed ontwikkeld met een diepe borstkas met goed gewelfde ribben en korte ledematen (niet te kort). De staart is altijd vrolijk actief en recht naar achteren gedragen, niet omhoog. De achterhand is breed, rond en zeer gespierd. Hij heeft veel stuwkracht door de laaggeplaatste spronggewrichten!!

De afmeting, de schofthoogte van de teef is 38 - 39cm en van de reu 39 - 41 cm. Het gewicht van de teef mag variëren van 12 - 13,5 kg en die van de reu van 13 - 15 kg.

Let wel dat een Cocker over het algemeen, een zeer makkelijke eter is, zoniet een alleseter, en dan ook snel in gewicht zou kunnen toenemen, pas hier voor op!! Laat u zich ook niet verlijden door de zachte blik, want bedelen is sneller aangeleerd dan afgeleerd!!

 

 

 

 

 

   

 

De Vacht en Kleur!!

De Cocker heeft meer kleurvariatie dan de meeste andere rassen. Zwart is genetisch altijd dominant over alle andere kleuren. Andere effen kleuren zijn genetisch dominant over bonte kleuraftekeningen. Vandaar dat driekleurigen, zoals zwart, wit met tan, of blauwschimmel met tan, relatief minder voorkomen.

Tot de eenkleurige behoren zwart, chocoladebruin, donkerrood, leverkleur en lichterrood, zwart met tan, chocolate met tan en lever met tan behoort ook tot deze groep!! Bont heeft twee of meer verschillende kleuren, waarvan er één wit is, dus zwart en wit (zwart bont), rood en wit (oranje bont), bruin en wit en schimmels welke allemaal weer een tankleuring kunnen hebben. De schimmelkleurige vallen onder de bonte, alle schimmelpatronen zijn toegestaan. Fokkers kruisen zelden éénkleurige met bonte cockers!! Dit is binnen onze rasvereniging ook niet toegestaan !!

De vacht kan variëren wat op zich te maken heeft met de aanleg (vererving). Maar in de praktijk geldt meestal, hoe donkerder de kleur hoe dichter de vacht meestal is, ook hebben zij vaak veel meer bevedering (haargroei; aan de poten). Chocalatevachten neigen soms naar wolligheid. Terwijl de lichter gekleurde vachten zijdeachtig  kunnen zijn !! 

 

 

 

 

 

Karakter (kleur + geslacht)!!

In een zekere zin bestaat er een verschil in het temperament en de vachtkleur bij de Cocker!! Met name de éénkleurige behoeven een consequentere opvoeding omdat ze een sterker karakter kunnen hebben, terwijl de bonte/schimmels over het algemeen ongecompliceerd zijn en eigenlijk altijd overal wel voor in zijn !! Terwijl daarnaast de cocker heel weinig geslachtsgebonden verschillen vertoond !!   

 

 

  

 

Een juiste start !!

 Indien u niet zeker bent van welk type Cocker bij u past of u zou moeten kiezen, dan kunt u het beste informeren door verschillende fokkers te benaderen en deze dan ook zeker eens te bezoeken !! Tentoonstellingen zijn zeer geschikt om wat verschillende cockers bij elkaar te zien. Meestal zijn hier zeker wel een aantal fokkers aanwezig !!

Bij de rasvereniging kunt u natuurlijk ook informeren !! Alléén hier krijgt u fokkersadressen die volgens de officiële regels fokken, dit houdt in dat de Cocker getest "moet" zijn de heupen op HD en de ogen op PRA en Cataract en hiervan "vrij" zijn bevonden!! 

Zijn cockers niet in het bezit van de officiële W.K. Hirschfeldstichting uitslagen, dan zou dat een risico met zich mee kunnen brengen, de desbetreffende fokker houdt zich dan niet erg bezig met het wel en wee van de fokkerij en de Cocker, voor uzelf dan de keuze  !!

Want niet iedere Engelse Cocker Spaniel fokker, die wel lid is van de Ned. Spaniel Club fokt volgens de regels !! In de toekomst zullen er dan ook strengere regels opgesteld gaan worden, nesten die niet dan niet volgens de regels gefokt zijn, komen niet in aanmerking voor een officiële  "Stamboom" van de Raad van Beheer !! Waarschijnlijk zal deze nieuwe Stamboomregeling ergens in 2002 van kracht gaan worden, ik hou u op de hoogte !!

Vanaf 1 september 2001, mogen er geen staartjes meer gecoupeerd worden, dit geld overigens voor alle hondenrassen, dus ook de Cocker!! Maar om u alvast wat gerust te stellen, ook met een lange staart blijft een Cocker altijd kwispelen !! Overigens geldt deze regel al in heel veel Europese landen, wij zijn gewoon wat later !! 

Rest mij u veel succes en plezier te wensen met de Cocker van uw keuze !!

 

 

 

 

PUPPEN PAGINA'S